Jan van leeuwen

Het natuurgebied is nagenoeg volledig ontwikkeld door Dhr. Jan van Leeuwen. Vanaf 1967 is hij gestart en is in 1990 zich volledig in gaan zetten voor dit mooie gebied.

Voorheen waren de eilanden boomkwekerij gebied. Hij heeft stukje bij beetje steeds meer grond opgekocht. Door zijn jarenlange enthousiasme en hard werken is het gebied geworden wat het nu is. Geniet ervan met het bootje.

Aan de overkant wordt momenteel een natuur/ wandelgebied aangelegd door gemeente Reeuwijk. Met zijn 88 jaar heeft hij nog steeds volop plannen om het nog mooier te maken.

Als je rond gaat varen door het gebied zie je bv de prachtige natuurlijke oevers die hij zelf creëert . Uit het snoei afval van de wilgen haalt hij weer bruikbare stammen die hij gebruikt voor de oevers. Die vult hij dan aan met de kleinere takken en zo wordt het snoei afval opnieuw gebruikt. De watervogels zijn hier erg blij mee.

“De stilte van de natuur heeft veel geluiden”

Geschiedenis 

Reeuwijk-Boskoop

Voorzichtig stuurt Jan van Leeuwen zijn bootje dichter langs de oevers. Hij wijst op de beschoeiing, tweeëntwintigduizend paaltjes staan er, alles bij elkaar. Zelf gezaagd en met een hand heiblok erin geslagen. Oud-kweker Dhr. Jan van Leeuwen is eigenaar én de boswachter van natuurgebied ‘de Lansing’

Vanaf 1967 is hij begonnen met het veelal handmatig ontwikkelen van dit prachtige stuk natuur in het Groene hart van Zuid-Holland. Voorheen was hij actief als boomkweker op de kavel waar nu de haven voor de roeibootjes en de parkeerplaatsen liggen. Hij was zeer vooruitziend in zijn visie op natuurlijk groen en natuur beheer. Hier heeft hij in 2022 een koninklijke onderscheiding voor ontvangen. Hij streeft ernaar om zoveel mogelijk met natuurlijk materiaal te werken, snoeihout te hergebruiken voor het maken van natuurvriendelijke oevers en van het niet bruikbare snoeiafval maakt hij tussen stevige takken natuurlijke houtwallen waar de vogels en dieren graag gebruik van maken voor een veilig en beschut plekje om te broeden of te schuilen.

Een prachtig en uniek natuurgebied van zo’n 6 ha groot op de grens van Boskoop en Reeuwijk, verscholen achter de tuinbouwbedrijven is er opeens een groen eilandenrijk. Een oase van rust, veel water en een unieke diversiteit aan vogels. Spechten, de IJsvogel, visdiefje en uilen, je ziet ze hier met regelmaat.

Als kind zwierf van Leeuwen hier al door de polder. Vervolgens trok hij de wijde wereld in, ook dat is een verhaal op zich, maar hij keerde toch weer terug. Bijna veertig jaar geleden begon de Reeuwijker met het opkopen van stukjes grond. Hij had de visie en passie om een stuk natuur te ontwikkelen waar uitsluitend bomen en planten groeien die hier van oudsher ook thuis horen. Het patroon van sloten en landerijen was hem te strak. Wie nu door het natuurgebied vaart ziet hoe anders het geworden is. Hij heeft veel water gemaakt en met eilandjes in allerlei maten en soorten, omgeven door goed viswater is het een heerlijke plek om te recreëren.

In 2023 wordt Dhr. Jan van Leeuwen 89 jaar. Hij is nog dagelijks in zijn geliefde gebied te vinden met zijn bootje om onderhoud te plegen, te snoeien en te maaien zodat de balans in stand blijft.

Het zijn natuurliefhebbers die hier komen, vogelaars, rustzoekers en vissers.

Marcel & Miranda

Marcel is de zoon van Jan van Leeuwen, van kind af aan is hij opgegroeid met het natuurgebied als achtertuin. De boomkwekerij aan kwekerspad 2 nam hij in 1990 over van zijn vader. Zo kon Jan zich full time richten op het ontwikkelen van het natuurgebied en Marcel kon de koers van de kwekerij zelf bepalen.

Inmiddels is Marcel naast de boomkwekerij ook werkzaam in de werving en selectie van agrarisch personeel bij Agriwerker, schade taxateur voor de vereinigte hagelunie en nu ook actief in de overname van een deel van het natuurgebied.

Zo lang de gezondheid het toelaat blijft Jan zelf actief in ‘zoals wij dat noemen’ het voorgebied. In het achterste deel heeft hij het stokje overgedragen aan Marcel en zijn vrouw Miranda.

Marcel & Miranda hebben samen twee inmiddels volwassen dochters Mandy & Laura en wonen samen met hun partners Maurice & Tom. Voor een klusje worden de laatste twee nogal eens ingeschakeld.

Miranda heeft een huidverbeterings praktijk waar ze vol passie werkt aan een gezonde huid. Naast al deze werkzaamheden pakken ze ook het beheer van het achtergebied op.

Onze visie is wat meer duidelijkheid & structuur creëren maar ook een deel recreatie waarvan de opbrengsten worden gebruikt om een deel van het onderhoud uit te kunnen besteden.

We hopen zo om samen met de huidige actieve liefhebbers en huurders van dit mooie gebied ook in de toekomst te kunnen blijven genieten van Jan zijn levenswerk.

Want zeg nou eerlijk, er zijn er maar weinig die zoiets moois hebben gecreëerd en nalaten voor de volgende generaties, en daar zijn wij ontzettend trots op!

Tot gauw, Marcel & Miranda

Gallerij